Radna posjeta gradonačelnika Skake Gradu Cirihu, ETH Cirih i Mini ekonomskom forumu Matice BiH

Gradonačelnik Abdulah Skaka sastao sa Corine Mauch, gradonačelnicom  Ciriha a glavna tema susreta bila je naučna razmjena između dva grada u saradnji sa ETH Cirih i Maticom BiH.

“Gradovi danas predstavljaju najveći izazov u globalnom društvu jer se u njima koncentrišu ekonomske, okolišne i socijalne krize. Gradovi kao izvor ljudskih resursa i kao centri kreativnog djelovanja u isto vrijeme daju i najveću šansu za razvoj održivih i integralnih rješenja”, kazao  je Skaka.

Gradonačelnica Mauch iskazala je  spremnost  za razmjenu iskustva i dobre prakse koju posjeduje Grad Cirih i konkretiziranje saradnje dva grada u oblasti urbanog razvoja.

U sklopu službene posjete Cirihu, gradonačelnik Skaka,  u ulozi specijalnog gosta, prisustvovao je  Sedmom mini ekonomskom forumu Matice Bosne i Hercegovine koji se realizira  u saradnji sa ovogodišnjim tematskim partnerom ETH Cirih – Katedra Urban-Think Tank „Reactivate Sarajevo“  pod nazivom „Integralni urbani razvoj kao katalizator za ekonomske, društvene i okolišne transformacije“.

Ovim je nastavljena uspješna saradnja sa ETH Cirih Urban-Think Tank „Reactivate Sarajevo“ i Maticom BiH koja je kulminirala u prvom predstavljanju BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine.

Uspješan dan okončan je zajedničkom izjavom u namjeri za uspostavljanjem i službene saradnje između gradova Sarajeva i Ciriha, kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji u narednom periodu.

 

Prethodna Nazad Slijedeća