Više informacija o držanom turniru ....

Sve informacije o održanom XIV Svjetskom Prvenstvu bosanskohercegovacke dijaspore u futsalu ... kliknite na ovaj link 

Rotterdam - U organizaciji svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i Platforme bh. udruženja u Holandiji, u Roterdamu je 0d 19. do 21. maja 2017. godine održano XIV Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u nogometu. Na ovom tradicionalnom turniru, koji se svake godine održava u nekoj drugoj zemlji u kojoj žive građani Bosne i Hercegovine, učestvovalo je jedanaest ekipa. Pobjednički pehar pripao je ekipi iz Belgije, a uručio ga je gradonačelnih Rotterdama Ahmed Aboutaleb. Tom prilikom on je istakao da je bosanskohercegovačka dijaspora najbolje integrisana dijaspora u Holandiji i da se uvijek raduje biti gost na događajima koje bh. zajednica organizira.
Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u nogometu prisustvovao je na poziv Saveza bh. dijaspore i mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. Obraćajući se, na otvaranju prvenstva, učesnicima iz jedanaest zemalja svijeta, u kojima žive građani Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Salkić je istakao važnost ove manifestacije, koju u suradnji sa Platformom bh. udruženja u Holandiji organizira Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine.
-Prema zvaničnim podacima državnih institucija 1,6 miliona građana Bosne i Hercegovine živi izvan Domovine. Ta činjenica nam govori da naša zemlja posjeduje izvanredan resurs, koji do sada, nažalost, nije adekvatno upotrijebljen za jačanje i razvoj zemlje. Također, nedovoljno je učinjeno na međusobnom povezivanju naših građana koji su rasuti širom svijeta i njihovom povezivanju sa institucijama i organizacijama iz Bosne i Hercegovine. Svjetsko prvenstvo u nogometu to već čini godinama, zahvaljujući Svjetskom savezu dijaspore Bosne i Hercegovine, a uz svesrdnu podršku državnih institucija. Na ovome primjeru možemo vidjeti koliko nam je važna aktivna mreža građana Bosne i Hercegovine u svijetu. Stoga, smatram da je naša obaveza, da zbog interesa i budućnosti naše zemlje, da zbog važnosti svakoga našeg čovjeka, bilo gdje u svijetu, mi trebamo učiniti sve da kreiramo mrežu i povežemo naše organizacije, institucije, pojedince... – kazao je potpredsjednik mr. Ramiz Salkić.  Ekipa Belgije u finalnoj utakmici pobijedila je ekipu Austrije sa 2:1.Građani BiH u Bellgiji, sa pobjedničkim timom turnira

 

Gradonačelnik Rotterdama dodjeljuje pobjednički peharDomaćini gostima iz cijeloga svijeta bili su Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i Amir Jatić, predsjednik organizacije Platforma BiH, te Melisa Herdić, koordinatorica projekta i Naida Ribić, član GO SSD BiH.
BMG Bosanska medijska grupa, u čijoj medijskoj mreži je i portal Podrinje.Online, bila je učesnik i medijski pokrovitelj događaja.
Informativni portal  bosanskog Podrinja
Prethodna Nazad Slijedeća