NOVA IZDANJA: „Smrt u bijeloj kući“, autora Mirsada Čauševića

NOVA IZDANJA: „Smrt u bijeloj kući“, autora Mirsada Čauševića, potresna ispovijest o boravku u logorima Omarska i Manjača

 

U organizaciji Bosanskohercegovačke zajednice Čikaga, država Ilinois, USA, na dostojansven način obilježena je 25. godišnjica genocida nad nesrpskim stanovništvom grada Prijedora i okolnih mjesta. Kao i uvijek do sada, više stotina građana Bosne i Hercegovine, okupilo se u prostorijama Holocust muzeja, te odalo počast nevino stradalim žrtvama genocida sa ovih prostora. Važno je napomenuti da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu nesprskom stanovništvu, putem lokalnog radija, da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak zločinačke kampanje istrebljenja, u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini. Konačni ishod bilo je etničko čišćenje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije općine Prijedor. Stoga se 31. maj obilježava kao Svjetski dan bijelih traka.
U povodu ove godišnjice, premijerno je prikazan dokumentarni film „Tomašica, grobnica fudbalera”, autora Avde Huseinovića. Idejni tvorac realizacije zahtjevnog projekta snimanja dokumentarnog filma je Mirsad Čaušević, preživjeli logoraš logora Omarska i Manjača, a realizacija je potpomognuta finansijkom podrškom Prijedorčana i mogih drugih građana Bosne i Hercegovine i prijatelja naše zemlje iz cijeloga svijeta. U filmu se govori o ubijenim fudbalerima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, iz svih fudbalskih klubova Mataruškog brda, ali i o fudbalerima OFK „Brdo“, koji danas nastavljaju tragovima svojih nastradalih očeva, amidža, dajidža, itd, te o teškim uslovima u kojima igraju, ali i o velikoj volji i ljubavi prema ovom sportu, koja nadjačava sve boli, probleme i prepreke. 
U drugom dijelu programa, promovisana je knjiga „Smrt u bijeloj kući”, čiji autor je Mirsad Čaušević. Knjiga, objavljena u izdavačkoj kući „BMG Bosanska medijska grupa“, govori o dijelu života autora od 1992. godine, boravku u logorima, životnim pobjedama i padovima, pa do današnjeg dana i života u Sjedinjenim Državama. Protkana istinskim, emotivnim detaljima, ova priča dobila je dimenziju nesvakidašnjeg i veoma vrijedog djela. Autor se u svojoj ispovijesti vraća stazama života, gdje je kao logoraš nekoliko puta „umirao“ i nekoliko puta ponovno rađao. Vidimo nevjerovatnu snagu ljudskog bića, koji želi da preživi i postigne svoj zamišljeni cilj. Mirsad Čaušević je skoro sve prisutne, tokom svoga obraćanja, doveo do suza, govoreći im o bolima, strahovima, gubicima braće, a onda i gubitku svoga oca. Potkovan neoborivim činjenicama, prvijenac Mirsada Čauševića nije samo obični rukopis žive žrtve rata, nego i koristan činjenički materijal, pogodan za historijsko-istraživačke svrhe. Sav prihod od ove knjige namjenjen je za izgradnju spomen obilježja žrtvama genocida Prijedora. Promotori knjige bili su prof. Emir Ramić, direktor Instituta za Istraživanje Genocida Kanada i Senada Cvrk Pargan, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike.
Novo izdanje knjige „Smrt u bijeloj kući”, u tehničkoj pripremi tima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike, uskoro će biti dostupno svima u svijetu putem Amazon.com, kako na bosanskom, tako i na engleskom i njemačkom jeziku. 
PODRINJE
Nazad Slijedeća