Osnovana bosanska dopunska škola

U organizaciji Saveza dopunskih škola BiH i Zajednice BiH, u Minhenu je u petak, 8. aprila 2016. godine održana tribina na temu: Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH na kojoj je osnovano prvo odjeljenje dopunke škole BiH u glavnom gradu Bavarske (Bajerna).

U Odbor dopunske škole BiH u Minhenu izabrani su: Ismet Hasanović, Desanka Delić, Hajrudin Isović, Fehim Okanović, Elvis Salkanović, Husein Ismailović i Saida Schröder čiji je zadatak da u saradnji sa Savezom i Generalnim konzulatom BiH u Minhenu do septembra pripreme sve tehničke pretpostavke za početak nastave na bosanskom jeziku.

Tribina u Minhenu počela je himnom Bosne i Hercegovine, a onda su o značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori govorili: pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, konzul BiH u Minhenu Haris Baždarević i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović.

Tribini u Minhenu prisustvovali su predstavnici bh udruženja i aktivisti BiH iz Minhena, Rosenheima i Štutgarta, rukovodstvo Zajednice BiH u Minhenu, predstavnici Saveza RVI u dijaspori, predstavnici KUD-a "Bosančica" i predstavnici dva bošnjačka džemata iz glavnog grada njemačke pokrajine Bavarska.

Najviše pitanja prisutnih gostima na tribini u Minhenu odnosilo se na neadekvatan odnos države BiH prema građanima BiH u dijaspori i njihovim organizacijama i pitanjima oko finansiranja dopunske nastave na maternjem jeziku.

Novoosnovano odjeljenje dopunske škole BiH  u Minhenu je 45-o u SR Njemačkoj. U projekat očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH kroz dopunske škole BiH u SR Njemačkoj uključeno je više od 6.000 građana. Nastava u dopunskim školama BiH odvija se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH, a u većini slučajeva finansiraju je aktivisti BiH i građani čija djeca pohađaju nastavu.

 

Prethodna Nazad Slijedeća