Obiljezen Dan armije RBiH u Sydney-u

Postovani auditorijume,

Cijenjeni sugradjani i sugradjanke,

Danas, kada obiljezavamo i proslavljamo Dan armije Republike Bosne i Hercegovine, ne mozemo da ne spomenemo dogadjaje i poteskoce kroz koje je prolazila nasa Armija od samog svog stvaranja pa sve do sada.

Ja ovdje ne zelim govoriti o historiji Bosanske vojske koja datira jos od postojanja bosanske drzave: od Kulina-bana, Kralja Tvrtka I Kotromanica, Husein-kapetana Gradascevica i drugih velikana koji su ostavili neizbrisiv pecat u historiji drzave Bosne i njene vojske. Ja, ipak, moram istaci da su Bosanci u svojoj dugoj povijesti vodili nebrojene ratove i bitke, vece ili manje, znamenite ili manje znamenite. Ratovali su sa svim i svakim, pocev od starih Grka, Rimljana, Gota, Bizantinaca, Avara i Slavena, do Bugara, Hrvata, Srba, Madzara, Turaka, Austrijanaca… Svi su oni pohodili na Bosnu da je ruse, pale i pljackaju a njene stanovnike pobiju ili podjarme.

Cjelokupna bosanska povijest je u znaku pustosenja i ratnih nesreca. Bilo ih je toliko da je u citavoj Bosni tesko naci polje, klanac, dolinu ili planinski prevoj koji nisu natopljeni krvlju nash predaka. Bosanska vojska i bosanski vitezovi su po svojom borbenoscu, hrabroscu, spretnoscu, odvaznoscu i obucenoscu u baratanju svim vrstama oruzja, bili nadaleko poznati.

Novija historija govori da se Bosanska armija odbranila od napada, cetvrte vojne sile po naoruzanju u Evropi, u ne tako davnoj agresiji na nasu zemlju, iako je ona bila gotovo nenaoruzana.

U devedesetim godinama proslog stoljeca nasa drzava je dozivjela brutalnu agresiju kakvu nije dozivjela u cijeloj historiji svoga postojanja. Nezavisnu, suverenu i medjunarodno priznatu drzavu RBiH napale su vojske i paravojske susjednih drzava s ciljem da je okupiraju i njene dijelove pripoje Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj. Sto je jos gore, tzv. Medjunarodna zajednica, koja je priznala nasu drzavu uz obavezu da je zastiti od svih napada, citavo vrijeme nije bila ni mukajet.

Naprotiv, svojim cudnim odlukama i akcijama ona je vise odmagala nego pomagala najbrojniji narod u clanici svoje zajednice.

Armija RBiH je stvorena 15. aprila 1992. i taj dan se obiljezava i slavi kao Dan armije RBiH. Ona je bila zvanična oružana snaga za vrijeme agresije na nasu nezavisnu, suverenu i medjunarodno priznatu drzavu. Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. i Reforme odbrane zemlje, Armija se nalazi u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Za razliku od drugih, kao sto su JNA i Vojska Republike Srpske koje su bile agresorske, Armija RBiH je uvijek imala odbrambenu ulogu i na tom kursu ce zasigurno i ostati. Nije nasa Armija postavljala tenkove, topove i haubice na Durmitoru, Zlatiboru ili Avali da gadja i rusi Budvu, Nis i Beograd kao sto su JNA i Vojska RS sa okolnih brda rusili gradove i ubijali gradjane Sarajeva, Prijedora, Srebrenice, Foce, Visegrada i mnogih drugih mjesta sirom BiH. U tome je ogromna razlika koju treba da zna svaki gradjanin nase domovine.

Obilježavanje značajnih datuma iz historije nase zemlje ima dvostruki značaj. To je prilika da se prisjetimo teških ali slavnih vremena, i s druge strane, to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili naši šehidi.

Ja se i sad sjećam boraca, tih momaka, koji su nestajali pred mojim očima dok sam, kao prognanik iz Doboja prvih mjeseci agresije na Bosnu, bio ukljucen u odbranu sluzeci u Ratnoj Bolnici Tesanj, i kasnije, kao ljekar-vojnik u Komisiji za procjenu vojne sposobnosti u Stabu Armije RBiH u Zagrebu. I sad su mi pred ocima slike ljudi sa osakacenim dijelovima tijela i raznim psihickim postraumatskim poremecajima nastalih kao posljedica ratnih zbivanja i stradanja.

Trenutak formiranja Sedmog korpusa, potvrdio je da je Armija RBiH kvalitativno i kvantitativno ojačala i da je postala respektabilna sila koja ce braniti zemlju od agresorskih nasrtaja. Ponosni smo na to vrijeme, ali moramo znati da se država BiH i danas brani. Ne puškom i oružjem, nego drugim sredstvima. Zato vas sve pozivam da gradimo jedinstvo, jer je ono garant budućnosti naše djece i svih narednih generacija, da se ne ponovi još jedan genocid na nasim prostorima.

Danas, kada obiljezavamo 24. godisnjicu formiranja Armije RBiH i 22. godisnjicu formiranja Sedmog korpusa, moramo naglasiti da Bosna ima svoje sinove i svoje kceri koji su uvijek spremni stati u jedan saff u odbrani svoje domovine na svakoj stopi njene teritorije.

 Postovani auditorijume, gradjani i patrioti u zemlji i dijaspori,

Neka nam je svima sretan Dan armije Republike Bosne i Hercegovine!

Hvala Vam na paznji.

Prethodna Nazad Slijedeća