20 godina od dolaska u Dansku

Bez obzira sto je proslo i vise od 20 godina od dolaska bh gradjana u Dansku, Savez bosanskohercegovackih udruzenja u Danskoj (SBHUD) zajedno sa lokalnim udruzenjem BIHDAN iz Hobra je obiljezio ovaj dogadjaj u subotu 16.aprila 2016 u Hobru.

U toku dana su bosanskohercegovacki gradjani kroz predavanje, muziku i dialog predstavili Bosnu i Hercegovinu na dostojanstven nacin. Predavanja su bila o kulturi, jeziku i tradiciji BiH, o hrani iz BiH, o nacinu integracije bh gradjana u dansko drustvo i na kraju je BiH predstavljena kao turisticka destinacija. Zadnja tema je bila i najzanimljivija je su pristutni kroz slike, video i predavanje mogli da se uvjere da je Bosna i Hercegovina vrijedna posjete.

Pored predavanja su standovi sa rakijom (IT Spirit), putovanjem za BiH (Lozo Tours) te firmom za uramljivanje slika (Designio Scandinavia),ciji vlasnici su porijeklom iz BiH bili odlicno posjeceni. Muzicki dio je bio kombinacija bosanskohercegovacke muzike sa modernim izdanjima danske i klasicne muzike.

Lokalno udruzenje BIHDAN je bilo zaduzeno za prakticni dio organizacije, sto je preduslovljavalo da dan bude upravo onakav kako je i zamisljen. Bosanskohercegovcke zene su pripremile tradicionalnu bosanskohercegovcku hranu kao sto su pite, sarme, pogace, kifle, japrak  a od kolaca je baklava zaplijenila interes svih prisutnih. Pored baklave tu se nasle i hurmasice, oblatne itd. Bosanska kafa je bila osvjezenje u toku dana.

SBHUD zeli da se ovaj koncept predstavljanja Bosne i Hercegovine prosiri i ponovi i svim gradovima Danske, gdje je to moguce uraditi, te zbog toga SBHUD poziva udruzenja da nam se jave da bismo mogli to i realizovati.

”Dragon nam je da lokalno udruzenje te bosanskohercegovcki gradjani su uvidjeli znacaj ovakvih manifestacija i da zele da ucestvuju u organizaciji predstavljanja Bosne i Hercegovina. Kada smo vidjeli da svi prisutni su bili zadovoljni svemu, nece nam biti zao da to opet ponovimo u drugim gradovima.”- rekao je predsjednik SBHUDa Edin Hajder.

Nazad Slijedeća